Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
7 korzyści zdrowotnych miodu
7 korzyści zdrowotnych miodu

Miód to syropowaty płyn, który pszczoły miodne wytwarzają z nektaru roślinnego. Uwielbiany na całym świecie za słodycz i głębię smaku, jest używany w wielu potrawach, słodyczach i przepisach,  oraz do celów pro zdrowotnych. 

Zapach, kolor i smak miodu różnią się w zależności od rodzaju kwiatów, z których jest zrobiony, ilość odmian jest niezliczona.

 

Oto 7 wyjątkowych korzyści zdrowotnych miodu.

 

1. Miód jest zasadniczo czystym cukrem, bez tłuszczu i tylko śladowymi ilościami białka i błonnika. Zawiera niewielkie ilości niektórych składników odżywczyc.

Warto zauważyć, że miód jest bogaty w prozdrowotne związki roślinne znane jako polifenole. Co zawiera jedna łyżka miodu ? :

  • Kalorie: 61
  • Tłuszcz: 0 gramów
  • Białko: 0 gramów
  • Węglowodany: 17 gramów
  • Błonnik: 0 gramów
  • Ryboflawina: 1% dziennej wartości (DV)
  • Miedź: 1% DV

2. Zawiera przeciwutleniacze 

zawiera wiele ważnych bioaktywnych związków roślinnych i przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i kwasy fenolowe. Ciemniejsze odmiany zwykle oferują więcej przeciwutleniaczy niż lżejsze odmiany.

Przeciwutleniacze pomagają neutralizować reaktywne formy tlenu (ROS) w twoim ciele, które mogą gromadzić się w komórkach i powodować uszkodzenia. To uszkodzenie może przyczynić się do takich stanów, jak przedwczesne starzenie się, cukrzyca typu 2 i choroby serca.

3. Zmniejsza stany zapalne

Chociaż miód podnosi poziom cukru we krwi, podobnie jak inne rodzaje cukru, zawarte w nim przeciwutleniacze mogą pomóc w ochronie przed zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2 .Naukowcy odkryli, że miód może zwiększać poziom adiponektyny, hormonu, który zmniejsza stan zapalny i poprawia regulację poziomu cukru we krwi. Istnieją również dowody na to, że codzienne spożycie miodu może poprawić poziom cukru we krwi na czczo u osób z cukrzycą typu 2.

4. Dobrze wpływa na serce

Według jednej z recenzji miód może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, poprawić poziom tłuszczu we krwi, regulować bicie serca i zapobiegać śmierci zdrowych komórek — wszystkie czynniki, które mogą poprawić pracę serca i zdrowie.

Jedno badanie obserwacyjne obejmujące ponad 4500 osób w wieku powyżej 40 lat wiązało umiarkowane spożycie miodu z niższym ryzykiem nadciśnienia tętniczego wśród kobiet.

Ponadto badanie na szczurach wykazało, że miód pomógł chronić serce przed stresem oksydacyjnym.

5. Wspomaga gojenie

Miejscowe leczenie miodem było stosowane w leczeniu ran i oparzeń od starożytnego Egiptu. Ta praktyka jest nadal powszechna.

Przegląd 26 badań dotyczących miodu i pielęgnacji ran wykazał, że jest on najskuteczniejszy w leczeniu oparzeń częściowej grubości i ran, które zostały zakażone po operacji. Naukowcy wysnuli teorię, że lecznicze właściwości miodu wynikają z jego działania przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego.

Co więcej, może pomóc w leczeniu innych chorób skóry, w tym łuszczycy i zmian opryszczkowych.

6. Pomaga przy kaszlu oraz poprawia jakość snu

Kaszel jest częstym problemem u dzieci z infekcjami górnych dróg oddechowych. Te infekcje mogą wpływać na sen i jakość życia zarówno dzieci, jak i rodziców.

Jednak powszechnie stosowane leki na kaszel nie zawsze są skuteczne i mogą powodować działania niepożądane. Co ciekawe, miód może być dobrą alternatywą, a dowody wskazują, że jest to skuteczna opcja wspomagania leczenia.

7. Prosty i łatwy , możesz dodawać go łączyć ze wszystkim

Miód łatwo dodać do swojej diety.

Aby uzyskać niewielki zastrzyk przeciwutleniaczy z miodu, możesz go użyć w sposób, w jaki zwykle używasz cukru. Doskonale nadaje się do słodzenia zwykłego jogurtu, kawy lub herbaty. Można go również wykorzystać do gotowania i pieczenia. 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl