
Miód to syropowaty płyn, który pszczoły miodne wytwarzają z nektaru roślinnego. Uwielbiany na całym świecie za słodycz i głębię smaku, jest używany w wielu potrawach, słodyczach i przepisach, oraz do celów pro zdrowotnych.
Zapach, kolor i smak miodu różnią się w zależności od rodzaju kwiatów, z których jest zrobiony, ilość odmian jest niezliczona.
Oto 7 wyjątkowych korzyści zdrowotnych miodu.
1. Miód jest zasadniczo czystym cukrem, bez tłuszczu i tylko śladowymi ilościami białka i błonnika. Zawiera niewielkie ilości niektórych składników odżywczyc.
Warto zauważyć, że miód jest bogaty w prozdrowotne związki roślinne znane jako polifenole. Co zawiera jedna łyżka miodu ? :
- Kalorie: 61
- Tłuszcz: 0 gramów
- Białko: 0 gramów
- Węglowodany: 17 gramów
- Błonnik: 0 gramów
- Ryboflawina: 1% dziennej wartości (DV)
- Miedź: 1% DV
2. Zawiera przeciwutleniacze
zawiera wiele ważnych bioaktywnych związków roślinnych i przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i kwasy fenolowe. Ciemniejsze odmiany zwykle oferują więcej przeciwutleniaczy niż lżejsze odmiany.
Przeciwutleniacze pomagają neutralizować reaktywne formy tlenu (ROS) w twoim ciele, które mogą gromadzić się w komórkach i powodować uszkodzenia. To uszkodzenie może przyczynić się do takich stanów, jak przedwczesne starzenie się, cukrzyca typu 2 i choroby serca.
3. Zmniejsza stany zapalne
Chociaż miód podnosi poziom cukru we krwi, podobnie jak inne rodzaje cukru, zawarte w nim przeciwutleniacze mogą pomóc w ochronie przed zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2 .Naukowcy odkryli, że miód może zwiększać poziom adiponektyny, hormonu, który zmniejsza stan zapalny i poprawia regulację poziomu cukru we krwi. Istnieją również dowody na to, że codzienne spożycie miodu może poprawić poziom cukru we krwi na czczo u osób z cukrzycą typu 2.
4. Dobrze wpływa na serce
Według jednej z recenzji miód może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, poprawić poziom tłuszczu we krwi, regulować bicie serca i zapobiegać śmierci zdrowych komórek — wszystkie czynniki, które mogą poprawić pracę serca i zdrowie.
Jedno badanie obserwacyjne obejmujące ponad 4500 osób w wieku powyżej 40 lat wiązało umiarkowane spożycie miodu z niższym ryzykiem nadciśnienia tętniczego wśród kobiet.
Ponadto badanie na szczurach wykazało, że miód pomógł chronić serce przed stresem oksydacyjnym.
5. Wspomaga gojenie
Miejscowe leczenie miodem było stosowane w leczeniu ran i oparzeń od starożytnego Egiptu. Ta praktyka jest nadal powszechna.
Przegląd 26 badań dotyczących miodu i pielęgnacji ran wykazał, że jest on najskuteczniejszy w leczeniu oparzeń częściowej grubości i ran, które zostały zakażone po operacji. Naukowcy wysnuli teorię, że lecznicze właściwości miodu wynikają z jego działania przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego.
Co więcej, może pomóc w leczeniu innych chorób skóry, w tym łuszczycy i zmian opryszczkowych.
6. Pomaga przy kaszlu oraz poprawia jakość snu
Kaszel jest częstym problemem u dzieci z infekcjami górnych dróg oddechowych. Te infekcje mogą wpływać na sen i jakość życia zarówno dzieci, jak i rodziców.
Jednak powszechnie stosowane leki na kaszel nie zawsze są skuteczne i mogą powodować działania niepożądane. Co ciekawe, miód może być dobrą alternatywą, a dowody wskazują, że jest to skuteczna opcja wspomagania leczenia.
7. Prosty i łatwy , możesz dodawać go łączyć ze wszystkim
Miód łatwo dodać do swojej diety.
Aby uzyskać niewielki zastrzyk przeciwutleniaczy z miodu, możesz go użyć w sposób, w jaki zwykle używasz cukru. Doskonale nadaje się do słodzenia zwykłego jogurtu, kawy lub herbaty. Można go również wykorzystać do gotowania i pieczenia.